Asiakaspalvelu


Usein kysyttyä

Ladattava materiaali

Yleiset

Voimassa olevat yleiset toimitusehdot

Tietosuojaseloste

Puuinfon puutavaraopas

Tuotteiden mukana tulevat asennusohjeet

Saunan lauteiden asennus

Listojen asennus

Paneelin asennus

Terassin asennus

Standardit ja sertifikaatit

Lehtikuusi-sahatavaran GOST 26002-83 lajittelustandardin tulkinta

PEFC-sertifikaatti

Palosuojakäsittelyn sertifikaatti

Reklamaatio

Ohje reklamaation täyttämiseen

Laatureklamaatio

Kuljetusvahinko

Miten noudan tilaamani tuotteet?

Toimintamme keskittyy yhteistyöhön jälleenmyyjien kanssa. Toimipisteemme toimii noutopisteenä valmiille tilauksille ilmoitettuina aukioloaikoina. Noutotilauksen voi tehdä jälleenmyyjän kautta, jolloin tilauksen kaikki tuotteet kerätään sovituksi päiväksi. Saapuessa pysähdy portin jälkeen päärakennuksen kohdalle ja kysy toimistosta ajo-ohjeet. Meillä käy maksuvälineenä yleisimmät pankki- ja luottokortit. Mikäli tilaus on tehty jälleenmyyjän kautta, maksu tavasta tulee sopia jälleenmyyjän kanssa.

Onko Lauta Oy:llä sahauspalvelua?

Lauta Oy ei tarjoa sahauspalvelua. Tuotteet on lajiteltu pituuden mukaan, joten paketit ovat hyvin lähelle paketissa ilmoitettua pituutta. Ilmoitettu pituus ei ole asennus pituus. Paketin sisällä yksittäiset kappaleet voivat olla hieman eri kohdissa, joten paketin kokonaispituus voi olla enemmän kuin kappaleiden pituus. Tämä tulee huomioida kuljetustapaa valittaessa.

Puutavaran ominaisuudet

Puu on luonnonmateriaali ja sen ulkonäkö sekä ominaisuudet vaihtelevat puulajista, käsittelystä, kappaleen dimensioista ja puunosasta riippuen. Puulaji ja käsittely tulee aina valita käyttökohteen mukaan. Sävy, syykuvio ja oksaisuus vaikuttavat lopulliseen ulkonäköön. Ominaisuuksiin vaikuttavat, tiheys, pihkaisuus, oksaisuus, kappaleen koko ja käsittely.

Puun laatulajittelu tehdään suomalaisen RT kortin mukaan, pois lukien lehtikuusi. Lehtikuusen lajitteluun vaikuttaa venäläinen GHOST standardi. Puulajeista kuusi, mänty ja lehtikuusi on lajiteltu muutamaan eri laatuluokkaan. Lehtikuusta on saatavana vain A laatua.

Kosteuseläminen on puun ominaisuus ja tulee huomioida aina kaikissa asennuksissa. Sisätilaan asennettavan puun tulee tasaantua noin 2 viikkoa tilassa, jonne se asennetaan. Ulkotilaan asennettavan puun kosteuseläminen tulee huomioida kiinnikkeissä ja terassin asennusraossa.

Kaikki puulajit elävät ilmankosteuden vaikutuksesta, halkeilevat kuivuessaan ja vaihtavat väriä ajan myötä. Nämä ovat ominaisuuksia, joihin voi vaikuttaa esimerkiksi käsittelemällä puupinta. Lämpökäsitelty puu haalistuu ja käsittelemätön puu tummuu ajan mittaan. Kosteuseläminen vaihtelee puulajeittain., lämpökäsitelty puu elää vähemmän kuin vastaava puulaji ilman lämpökäsittelyä.

Puulajeista ja käyttökohteista

Sisäkäyttö

Lämmitetyissä sisätiloissa merkittävin huomioitava asia on ilmankosteuden vaihtelu vuodenaikojen mukaan. Puun tulee antaa tasaantua sisätilassa noin 2 viikkoa, tämä vähentää elämistä asennuksen jälkeen.

Sisätiloissa puu kannattaa suojata likaantumiselta, öljyllä, vahalla, lakalla tai maalilla. Valittaessa puulajia pitää arvioida kunkin puulajin ominaisuuksia ja haluttua lopputulosta.

Sauna

Lempeät löylyt, rauhoittuminen ja kaunis tila. Sauna on paikka, jossa rentoudutaan, vaihdetaan kuulumisia ja hiljennytään. Tila, jossa puupinta on sekä rauhoittava, että käytännöllinen. Puulaude tunnetusti pysyy miellyttävän tuntuisena myös kovissa löylyissä lämmönjohto-ominaisuuksiensa vuoksi.

Perinteisiä saunan pintojen puulajeja ovat kuusi, haapa ja tervaleppä. Näistä haapa ja tervaleppä löytyvät valikoimista myös lämpökäsiteltyinä. Uusina suosikkeina saunoihin on tullut lämpökäsiteltyä radiata mäntyä ja jättiläistuijaa. Ensisijaisesti paras käsittely näille kaikille on parafiiniöljy, joka ei peitä puun sävyä tai syykuviota.

Saunassa on poikkeukselliset olosuhteet äärimmäisen lämmön ja kosteuden vuoksi. Puulajia valittaessa kannattaa huomioida puun ominaisuuksista pihkaisuus ja tiheys. Haluttu pintakäsittely ja sävy vaikuttavat myös vaihtoehtoihin. Tiheä puu johtaa lämpöä paremmin kuin harva puu, jolloin kosketuksessa pinta tuntuu kuumemmalta.

Mitä tiheämpi puu sen kuumemmalta esimerkiksi lauteen pinta tuntuu kosketuksessa. Etenkin lauteisiin tuleekin valita puulaji, joka tuntuu mukavalta myös kuumassa. Pihkaisesta puusta valuu tahmeaa ja kuumaa pihkaa saunan lämmetessä, tällaisia ovat esimerkiksi, mänty tai lehtikuusi. Lämpökäsittely muuttaa puun ominaisuuksia ja mm. poistaa pihkaa ja vähentää kosteuselämistä. Näin lämpökäsitelty mänty soveltuu myös saunaan.

Saunan voi jättää perinteisesti puupinnalle, jolloin parafiiniöljykäsittely on suositeltavaa. Parafiiniöljy suojaa puuta halkeilulta ja helpottaa puhtaanapitoa. Öljyttyyn puuhun ei imeydy vettä yhtä helposti kuin öljyämättömään ja näin esimerkiksi laude ei niin helposti turpoa.

Ulkokäyttö

Ulkona puu on altis säärasitukselle. Lämpötilan- ja kosteudenvaihtelu, sekä UV-valo kuluttavat puuta. Pintakäsittely suojaa puuta näiltä säärasituksilta.

Mitä kirjainyhdistelmät tuotteen nimessä tarkoittavat?

Tuotteen nimessä olevat kirjainyhdistelmät kertovat joko tuotteen muodosta tai laatuluokasta.

Muotoon liittyvät

Paneelit

KäyttöPonttiSaumamuoto
S SisäT TäysiS Suora
U UlkoY YksinkertainenV Viisto
W Vinoviisto
K Koriste
P Pyöristetty
H Hirsi

Sauma on 10mm ellei erikseen ole kerrottu poikkeavasta koosta numerolla.

Esimerkiksi:

STS4Sisäverhouslauta, Täysponttinen, Suorareunainen sauma, sauman leveys 4mm
UYSUlkoverhouslauta, Yksinkertainen pontti, Suorareunainen sauma

Höylätyt laudat

SHPpyöristetty reuna
SHsuora reuna
KHPkarkeahöylätty rosoinen pinta lauta pyöristetyillä reunoilla

Laatuun liittyvät

OksankuvaPuulaji
E ErikoisluokkaM Mänty
V VähäoksainenK Kuusi
T Terveoksainen
O Oksainen

Panelointi

Panelointi on helppo ja kaunis tapa tuoda puuta sisustukseen mukaan. Paneelilla voi sisustaa esimerkiksi tehosteseinän tai katon. Kunkin puulajin syykuvio ja sävy on hieman erilainen, lisäksi käsittelyllä saadaan aikaan niin vaaleita kuin tummiakin sävyjä pinnoille. Paneelin profiili, leveys ja asennussuunta vaikuttavat myös lopputuloksen ulkonäköön.

Ilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja eroaa talosta, asunnosta, huoneesta ja varastosta toiseen. Puu on hygroskooppinen aine, joten se mukautuu ilmankosteuden mukaan. Tärkeä vaihe paneelin asennuksessa, on kosteuden tasaannuttaminen tuomalla paneelit noin 2 viikkoa ennen asennusta tilaan, jossa ne on tarkoitus käyttää. Näin puun kosteuseläminen asennuksen jälkeen minimoidaan.

Asennus

Koolaus väli tulee olla sopiva, enintään 600mm, parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Koolausrimat asennetaan päinvastoin kuin paneelin suunta on: vaakapaneloinnin koolaus on pystysuorassa. Mahdolliset saumat ja jatkokset tulee suunnitella etukäteen.

Vaakapanelointi useammalle seinälle on tehtävä samanaikaisesti kaikille seinille. Näin paneeli on helpompi asettaa nurkissa samalle tasolle joka seinällä.

II laatu

II-laadun tuote on valmistettu samassa erässä kuin I-laadun vastaava tuote, mutta syystä tai toisesta se ei ole täyttänyt I-laadun vaatimuksia. Nämä tuotteet sopivat samoihin kohteisiin kuin I-laadun tuotteet. Mikäli tavoitellaan I-laadun ulkoasua, tulee määrässä huomioida enemmän hukkaa. Myös pintakäsittelyllä voidaan osa virheistä piilottaa.

II-laatuun lajitellut tuotteet myydään poistoerinä. Myymme tuotteita useimmiten täysin trukkinipuin (esim. 300m), varmista myynnistämme saatavilla olevien erien koot. Emme toimita tuotteita, ellei asiakas erikseen hyväksy laatua ennakkoon, tuotteilla ei ole palautusoikeutta. Suosittelemme että tulet paikanpäälle hyväksymään laadun. Tuotteella ei ole vaihto tai palautusoikeutta.

Kiinnittäminen

Kiinnikkeet tulee aina valita kiinnitettävän materiaalin ja kohteen mukaan. Ruuvin tai naulan pituus ja vahvuus tulee olla riittävä. Esiporaus ruuveja käytettäessä on aina suositeltavaa halkeilun ehkäisemiseksi. Kestävä kiinnitys on yhtä tärkeä kuin kiinnitettävä materiaali lopputuloksen kannalta.

Terassi

Lehtikuusilaudoilla suositeltava ruuvi on (laudan vahvuus 18-21mm) =4,2x55mm, (28mm) =6x70mm, (45mm) =6x120mm ja rungon koolausväli 400-800mm vahvuuden mukaan. Suositeltu ruuvi on vahvempi kuin tyypillinen terassiruuvi, johtuen lehtikuusen ominaisuuksista. Tiheänä (yli 600 kg/m³) puuna Siperian lehtikuusi elää voimakkaasti vuodenaikojen mukaan ja liian heikot ruuvit voivat katketa.

Asennus rako lehtikuuselle tulee olla riittävän iso, sillä puu sitoo kosteutta itseensä etenkin syksyn ja kevään aikana. Syksyn sateet ja kevään lumen sulamisvesi aiheuttavat ongelmia liian pienellä raolla asennetulle terassille.

Lauteet

Lauteet kiinnitetään aina koolaukseen ja runkoon ruuveilla. Itse laudelaudat kiinnitetään runkoon alapuolelta ruuvaamalla. Sopivan pituiset ruuvit eivät tule läpi näkyvältä puolelta, mutta kiinnittävät laudat tukevasti runkoon.

Kaikkiin tiloihin, joissa pinta on kosketuksessa veden tai kosteuden kanssa, suositellaan ruostumattomasta teräksestä tehtyjä ruuveja. Lämpökäsiteltyä puuta käytettäessä tule aina käyttää ruostumattomasta teräksestä tehtyjä ruuveja.

Paneeli

Paneeli kiinnitetään aina koolaukseen. Paneelin voi naulata joko päältä tai pontista. Mitä leveämpi paneeli on, sitä enemmän se elää. Päältä naulaus kiinnittää paneelin parhaiten. Paneeli voi kolhiintua asennuksen yhteydessä, mikäli asiaa ei huomioida.

Kaikkiin tiloihin, joissa pinta on kosketuksessa veden tai kosteuden kanssa, suositellaan ruostumattomasta teräksestä tehtyjä ruuveja. Lämpökäsiteltyä puuta käytettäessä tule aina käyttää ruostumattomasta teräksestä tehtyjä ruuveja.

Listat

Listojen kiinnittämiseen on saatavana listanauloja ja listatulppia. Listanaulojen valinnassa tärkeintä on valita sopiva pituus. Listatulppia käytetään lähinnä betoniseinien kohdalla ja niitä löytyy eri kokoisia ja värisiä. Listanaulojen ja -tulppien käytön yhteydessä voi kiinnityskohdat jälkeenpäin kitata ja maalata piiloon.

Myyntiyksiköt kpl/pkt/trukkinippu

Myymme tuotteet aina kokonaisina kappaleina paketeittain. Kokonainen kappale tarkoittaa kokonaista pituutta. Pakettikoko on ilmoitettu tuotteen tiedoissa, tuotteen mukaan 1-6kpl/pkt. Joskus harvoin voi myös käydä niin että erän viimeinen paketti on tavallista pienempi.

Maalaus

Puun pintakäsittely voi korostaa puun luonnollista kauneutta ja antaa sille viimeistellyn ilmeen. Käsittelyvaihtoehtoja voivat olla petsit, maalit, lakat ja öljyt, jotka voivat muuttaa puun väriä, tekstuuria ja kiiltoa.

Puun pintakäsittely auttaa suojaamaan puuta erilaisilta ympäristötekijöiltä, kuten kosteudelta, auringonvalolta ja lämpötilanvaihtelulta. Kohteeseen sopiva käsittely mahdollistaa saman tuotteen useat erilaiset käyttökohteet. Oikeanlainen käsittely on erityisen tärkeä puupinnan kestävyyden kannalta saunassa ja ulkotiloissa.

Käsitelty puu vaatii vähemmän huoltoa kuin käsittelemätön puu. Käsittely voi auttaa hylkimään pölyä ja likaa, mikä helpottaa puhtaanapitoa.

Kaiken kaikkiaan puun pintakäsittely on tärkeä askel puun suojaamisessa, säilyttämisessä ja kauneuden parantamisessa. Asianmukaisella käsittelyllä puutuotteet voivat kestää pidempään, näyttää paremmalta ja vaatia vähemmän huoltoa.

Maalaamo

Maalaus- ja pintakäsittelytyöt tehdään teollisuusmaalaamossamme. Voimme tarjota laajan valikoiman räätälöityjä värejä ja viimeistelyjä asiakkaiden ainutlaatuisten tarpeiden ja mieltymysten mukaisesti.

Maalaamon etuna on kyky suorittaa suuret maalausprojektit nopeasti ja tehokkaasti. Hyödyntämällä nykyaikaisia laitteita ja automatisoituja prosesseja, voimme  toimittaa korkealaatuisia pintakäsiteltyjä tuotteita oikea-aikaisesti.

Maalit ja eräkoko

Käytämme kaikissa pintakäsittelytöissä vesiohenteisia, ympäristöystävällisiä Teknos Oy:n maali- ja pintakäsittelyaineita. Maalaamossa käsitellään vähintään 500 m kokoisia eriä samaa maalaustapaa kohti. Tällöin mikäli linjan asetuksia ei tarvitse muuttaa, samaan erään voidaan käsitellä eri tuotteita joista 500 m vähimmäiserä muodostuu.